Ce trebuie să faci dacă primești o factură de electricitate greșită?

Ce trebuie să faci dacă primești o factură de electricitate greșită. Trei pași pentru a evita facturi incorecte.

factura-energie-electrica

1. Cum afli dacă factura ta este emisă greșit?

O factură de electricitate sau gaze este greșită dacă prețul sau cantitatea sunt incorecte.

Cel mai adesea prețul este greșit deoarece furnizorul nu a efectuat plafonarea conform prevederilor din legea 259/2021. Poți citi acest articol daca vrei să afli ce prevede legea plafonării. Legea este destul de complexă ceea ce limitează capacitatea furnizorilor de a emite facturi corecte.

Daca prețul de furnizare este fix, verifică dacă este identic cu cel din cotract. În schimb, dacă prețul este variabil, verifica dacă acesta respectă grila din contract. Poți citi acest articol în care am detaliat componentele plătite din costul de furnizare.

De asemenea, factura ta poate avea o valoare greșită deoarece de cele mai multe ori cantitatea facturată este estimată (nu măsurată) de către furnizor între două citiri (de cele mai multe ori trimestriale) pe baza consumului tău istoric. Verfică și raporteaza lunar consumul de kWh furnizorului înainte de emiterea facturii pentru a compara consumul estimat cu cel de pe contor.

2. Ce poti face dacă observi că factura ta conține o greșeală?

În primul rând trebuie să trimiți furnizorului o solicitare explicând ce anume este greșit în factura ta. Poți include în emailul tău și adresa de email a ANRE pentru a prioritiza solicitarea.

Dacă valoarea facturii tale este considerabilă, îți recomandăm să aștepți raspunsul de clarificare din partea furnizorului înainte de a face plata. Dacă furnizorul nu răspunde în timp util, îți recomandăm  să insiști.

3. Cum poți să scazi riscul de a primi o factură greșită?

Monitorizează lunar consumul de energie (în kWh)! Majoritatea consumatorilor nu fac acest lucru astfel expunându-se la facturi de regularizare.

Urmărește blogul și newsletterele noastre pentru a fi la curent cu schimbările legislative pe care le prezentăm într-un mod simplu și clar.

Nu uita! Când observi o problemă, nu ezita să o raportezi furnizorului pentru a fi corectată imediat, altfel eroarea poate deveni recurentă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.